Meliskerke 08-10-'22

Eenzame Amerikaanse zeearend op Zeeuwse grond houdt gemoederen bezig

Tekst Omroep Zeeland.

Een Amerikaanse zeearend die de afgelopen dagen in Zeeland is gezien houdt de gemoederen bezig. Het dier is vermoedelijk ontsnapt, maar het is onduidelijk wie de eigenaar is. Niemand lijkt zich over de vogel te bekommeren en dat is opmerkelijk.

De zeearend bij Meliskerke
De zeearend bij Meliskerke
© Peter Dekker

Gistermiddag streek de zeearend neer op een stuk land in Meliskerke. Tot verbazing van Peter Dekker die de vogel daar zag. "Iemand z'n huisdier kwijt toevallig?", vroeg hij zich af. Hij wist er foto's van te maken en plaatste die in de Facebookgroep Walcheren (ons eiland).

Geen reactie van eigenaar
Onder het bericht wordt volop gereageerd, maar niet door de eigenaar van de arend. Ook de naam van Ruben van Maaren uit Wemeldinge wordt verschillende keren genoemd. Hij geeft demonstraties met roofvogels, maar zegt geen van zijn vogels te missen. Volgens hem is er eerder in Blankenberge en omgeving ook een zeearend gezien. "Waarschijnlijk is het dezelfde vogel van een Belgische eigenaar."

Dat klinkt ook voor vogelaar Marcel Klootwijk aannemelijk. Ook hij zegt dat de zeearend al meerdere keren in en rond de provincie is gezien. Het is volgens hem opmerkelijk dat de eigenaar zich geen zorgen lijkt te maken om het dier, alleen al omdat het kostbare dieren zijn. Wie er een wil kopen, moet daar duizenden euro's voor betalen.

Geen blijvertje
Klootwijk acht het onwaarschijnlijk dat het dier hier voor lange tijd blijft, omdat de vogel niet gewend is om zelf op zoek te gaan naar eten. Daarnaast zal het dier zich niet vestigen, omdat het simpelweg geen partner kan vinden.

Eind vorige week werd er ook een Amerikaanse zeearend gezien in De Haan in België, net onder Blankenberge. "Iemand die deze mist?", werd ook nu gevraagd, dit keer in de Facebookgroep Verloren en gevonden Roofvogels BE/NL. Opmerkelijk is dat er daar in de reacties gezegd wordt dat de roofvogel uit Nederland komt: "De Nederlandse eigenaar heeft het opgegeven om hem te vangen."

Ook de Belgische zender Focus & WTV meldt dat de vogel bij De Haan is gespot. Daar wordt gezegd dat de zeearend juist wél uit België komt. "Het zou gaan om een tam dier dat begin dit jaar ontsnapt is tijdens een demonstratie in de buurt van Antwerpen."
Zolang de eigenaar zich niet meldt en het onduidelijk blijft of de zeearend nu uit Nederland of België komt, zal de zeearend nog eenzaam rondvliegen in Zeeland en omgeving.

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro