Cor uit Meliskerke wordt moedeloos van de wateroverlast. ‘Nu begint het ook al in de zomer’

MELISKERKE - De brandweer moest maandag op meerdere plaatsen uitrukken voor wateroverlast. Dat gebeurde onder andere in Brouwershaven, Heinkenszand, Hoofdplaat en Ouwerkerk. Maar ook in Meliskerke was hulp nodig. Daar viel in drie kwartier zo’n vijftig millimeter regen.

Tekst Emile Calon PZC 27-07-21

Elk najaar heeft Cor Marijs uit het Walcherse dorp wel te maken met wateroverlast. Zijn woning aan de Bergstraat staat namelijk op het laagste punt. ,,En alles stroomt naar hier via een brandgang mijn binnenplaats op.” Maandagochtend stond de binnenplaats blank door de stortbui. Hij wijst naar zijn laarzen en natte broek. ,,Het kwam tot boven de schachten.” Hij laat ook zien dat het water tot op twee centimeter onder de drempel van zijn keukendeur bleef staan. ,,Anders was daar ook alles nat.”

Marijs begint er moedeloos van te worden. ,,Nu heb ik dus ook in de zomer met die overlast te maken.” Hij vertelt dat maandag rond 09.00 uur een onweersbui boven Meliskerke bleef hangen en dat het regenwater vanaf de hoger gelegen Torenstraat zo zijn straat instroomde. ,,Het stond hier het in een mum van tijd blank.” Hij laat vervolgens zien dat het water via de brandgang richting zijn binnenplaats stroomde en ook zo in zijn schuurtje en zijn werkplaats. Hij wijst naar alle vochtsporen. In het schuurtje heeft hij gereedschap op een verhoging gezet.

Elektrische apparatuur in het water
,,De vorige maand was het hier ook raak. Toen stond mijn elektrische apparatuur in het water. Voor de zekerheid heb ik daarna alles wat hoger gezet.” Hij geeft ook aan dat de verzekering nog niet over de brug is gekomen met een vergoeding voor de geleden schade van vorige maand. Maar het ergst vindt hij dat de gemeente ‘beloofd heeft het probleem van de wateroverlast in onze straat aan te pakken. Maar de hele straat kan getuigen dat het probleem er nog steeds is.” Maandag kreeg hij na bellen hulp van de brandweer die het water wegpompte.

20200617 221016
Foto ©Jos de Leeuw 17 juni 2020

Wethouder Pieter Wisse vindt het erg vervelend dat een inwoner van zijn gemeente zoveel nadeel ondervindt van een regenbui. ,,Maar dit was wel een extreme bui die precies boven Meliskerke bleef hangen. Als er in een korte tijd zoveel water valt, dan kunnen de riolen dat niet aan. Ze zijn berekend op twintig millimeter neerslag per uur. Als er meer valt, ontstaan er problemen. En zeker bij mensen die op het laagste punt wonen.” Hij laat ook weten dat de gemeente samen met de woningbouwvereniging gaat kijken of er iets te doen is aan de brandgang. Hij vreest dat door de klimaatverandering er vaker overlast ontstaat. ,,Daarom zijn we ook bezig om te zorgen voor meer waterberging.”

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro