Dorpscentrum Meliskerke hernieuwd.
Afbeelding

Door: Edwin Mijnsbergen.

MELISKERKE – De herinrichting van het dorpscentrum van Meliskerke is klaar. Auto’s kunnen weer door het dorp rijden, al hoopt de dorpsraad dat bestuurders zich nu wel aan de snelheidsregels houden.

Torenstraat 66
Foto Colin Hofman

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Sinds de jaren 80 was er geen groot onderhoud meer gepleegd aan de straten rond het dorpscentrum van Meliskerke. De indeling was dusdanig verouderd dat het tot onveilige situaties leidde. “De parkeerplaatsen langs de Torenstraat lagen haaks op de weg,” zegt Peter Gillissen, voorzitter van de dorpsraad. “Een trottoir was er niet, dus de mensen die van de noordkant van het dorp naar de slager of de bakker wilden, moesten over de weg lopen.” De Torenstraat was een rechte straat waar auto’s vaak te hard reden. Op vrijdag en zaterdag was het zo druk in het dorpscentrum, dat het onoverzichtelijk en rommelig was. “In overleg met de ondernemers, bewoners en de gemeente heeft de dorpsraad in 2017 een dorpsplan gemaakt. In vier jaar tijd hebben we de plannen kunnen realiseren. Daar zijn we erg blij mee.”

Meer ruimte

Een van de wensen was het creëren van meer ruimte. Slechts drie bomen moesten gekapt worden en de oude basisschool De Schutte is gesloopt. “Door de parkeerplaatsen langs de Torenstraat een kwartslag te draaien is er ruimte gekomen voor wandelaars. De weg is niet meer recht, maar heeft lichte bochten en is smaller, wat de snelheid van auto’s beperkt.” De zwarte stenen geven aan waar geparkeerd kan worden. Hoewel het nu nog verleidelijk is om de auto buiten de vakken te parkeren, verwacht Gillissen dat de dorpsbewoners en de vele bezoekers snel zullen wennen aan de nieuwe indeling. Het parkeerterrein langs de Burgemeester Adelaarstraat is ruim opgezet en biedt naar verwachting voldoende plek tijdens het hoogseizoen. Ook de kruising van de Dorpsstraat met de Pauwhoekstraat is nu verhoogd, wat bestuurders er op moet attenderen dat het een gelijkwaardige kruising is.

Boombank


In de straat zijn kokers verwerkt waar palen in gezet kunnen worden voor het ringrijden. Ook is er in de kerktuin een elektriciteitskast geïnstalleerd waar tijdens de feesten stroom uit getapt kan worden. “De kerktuinen van de Odulphuskerk zullen nog onder handen genomen worden, zodat het plekjes worden waar mensen kunnen picknicken of genieten van de zon. De ondernemers van Meliskerke schenken bloembakken die nog neergezet gaan worden, er komt een boom met een boombank tegenover de kerk én er komt nog een kunstwerk met zit elementen. Stichting Cultuur Meliskerke buigt zich over de realisatie hiervan.”

Niet alleen bovengronds zijn er veranderingen, ook ín de grond is er veel veranderd. Het riool, de elektriciteitsleidingen en de fundering zijn vernieuwd, waardoor Meliskerke in de komende jaren geen grootscheepse ingrepen meer hoeft te doen. “De renovatie is spoedig verlopen en het project is twee weken eerder klaar dan gepland. Het is fijn dat ze voor de Paasdagen klaar zijn.”

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro