Elisa (17) wil later, na haar afstuderen, emigreren naar Noorwegen: ‘Het landschap daar vind ik bizar mooi’
Hoe is het om op te groeien in Zeeland? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag: Elisa Mol (17) uit Meliskerke.

Tekst Jacoline Vlaander PZC 27-01-21

2021-01-28.png
© Boaz Timmermans/Fos Fotografie


Welk paard is van jou?

,,De paarden zijn van mijn moeder en zussen. Ik wil wel een eigen paard, maar nu nog niet. Te veel werk. Omdat ik natuurlijk wel op ze rij, help ik met voeren, hooizakken vullen, borstelen, in de wei zetten en mestruimen.”

Zijn ze altijd zo relaxed?

,,Als je ze zo bij elkaar ziet, zijn IJslanders rustig van aard. Gletta, die al veertien jaar is, ziet er zelfs koddig uit. Maar vergis je niet: er zit vuur in! Toch wil ik later liever een Noors paard. Een Dølahest is een klein trekpaard, groter en breder dan een IJslander. Dat zit lekker. Maar: éérst studeren. Want als ik hier doordeweeks niet meer ben, is de verzorging niet te doen.”

Wat wil je studeren?

,,Diergeneeskunde in Utrecht, met uiteindelijk als specialisatie landbouwhuisdieren. Die worden gehouden voor de productie van melk, vlees, wol, veren of eieren, of voor het berijden ervan. Denk aan paarden, rundvee, schapen, geiten, varkens, kippen, eenden, pelsdieren, konijnen, parelhoenders, herten, lama’s, alpaca’s en fazanten. Er zal later veel werk voor me zijn, omdat deze richting iets minder populair is.”

Waarom in Utrecht?

,,Ze hebben veel ruimte voor praktijkonderwijs; er zijn dieren bij de universiteit en er is een dierenkliniek. Doordeweeks woon ik dan op kamers of in een studentenhuis. Maar in de weekenden wil ik weer naar hier.”

De stad is niets voor jou?

,,Ik zou er never nooit kunnen leven. Ik ben opgegroeid in een buitenwijk van Zierikzee, aan de rand van de polder, met een grote tuin en kippen. Hier, even buiten Meliskerke, wonen we bijna zes jaar. Het kan zelfs overdag nog echt stil zijn. We hebben een loods, stallen en weilanden rondom. En drie groentetuinen!”

Voor jouw ‘gekke’ groenten?

,,Dat experimenteren is heel grappig. Ik bestel online speciale zaden. Zo kweek ik bijvoorbeeld witte aubergines, of paarse en roodgeel gestreepte tomaten. De zaadjes daarvan bewaar ik voor het jaar erna. Bijtjes en bloemetjes doen de rest. Het is elke keer een verrassing wat er dan weer groeit. Alles smaakt gewoon veel lekkerder uit eigen tuin. Het is fijn om heel veel ruimte te hebben.”

Vandaar je emigratieplannen?

,,Ja, ik wil graag in Noorwegen wonen. Het landschap daar vind ik bizar mooi. Ongerept en ruig. Bergen, fjorden, water, sneeuw. Mensen buiten de steden staan dichter bij de natuur dan hier in Nederland en zijn vaak zelfvoorzienend; hakken hun eigen hout, vissen hun avondmaaltijd uit een meer, plukken bessen van de struiken. Díe manier van leven vind ik geweldig!”

2021-01-28_2.png

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro