Na 33 jaar stopt Wim als molenaar van de Korenhoop in Meliskerke.
 
Wim: ,,Het is een mooi vak. Nu mag een ander het doen. ‘Het is niet veilig meer om in de wieken te klimmen’.” 

Tekst PZC Emile Calon 09-12-20

Wim de Hoop heeft vanaf nu meer tijd om molens buiten Meliskerke te bezoeken.
De Vlissinger (76) is sinds 1987 de vrijwillig molenaar in Meliskerke maar stopt daarmee.
Terugkijkend vertelt hij dat het een geweldig mooi vak is. ,,Maar molenaar ben je niet zomaar. Je moet wel wat kunnen. Je moet vooral het weer heel goed in de gaten houden en inspelen op veranderingen.” De Hoop reed de afgelopen jaren bijna elke zaterdag naar Meliskerke om de molen Korenhoop te laten draaien. ,,Want molens moeten draaien. Doen ze dat niet, dan vliegen ze achteruit. Dan doen boktor, bonte knaagkever en houtworm hun vernietigende werk. Die beestjes houden van rust. Als een molen draait, verstoren de trillingen dat en zijn ze veel minder schadelijk."

Tekst gaat verder onder foto.
Molen de Korenhoop

‘Liefst windkracht vijf of zes’
Dat draaien deed hij met heel veel plezier. Het liefst bij windkracht vijf of zes uit het zuidwesten. ,,Dan kan je mooi stabiel draaien. Dat is de ideale wind.” Windkracht drie is minimaal noodzakelijk om een molen op gang te laten komen.
Dan moeten alle wieken wel vol in de zeilen staan. ,,Want er is heel wat kracht nodig om ze te laten draaien.” De Meliskerkse korenmolen is gebouwd in 1801 als vervanging van een eerdere standerdmolen die een jaar eerder tijdens een zeer zware storm omwaaide. De molen was tot 1954 in bedrijf en raakte daarna in verval. In 1987 werd hij gerestaureerd en is nu samen met elf andere molens eigendom van de gemeente.
De Hoop had altijd al interesse in oude techniek. De cv-monteur bezocht in ’87 de gerestaureerde molen en hoorde dat er vrijwilligers nodig waren om de molen te laten draaien. ,,Bij de gemeente vroegen ze, ’zie je dat wel zitten, om zo’n ding te laten draaien’.” Na een positief antwoord volgde hij een opleiding van anderhalf jaar en kon vervolgens aan de slag. ,,De eerste jaren maalde ik ook graan. Maar in 2001 kwam de hygiënecontrole en moest je aan allerlei voorwaarden voldoen. Dat zag ik niet zitten en ben toen dus gestopt met malen. Maar niet met draaien. Nee, dat niet."

‘Het noordwesten, dat is de stormhoek’
Een goede molenaar, aldus De Hoop, let altijd op het weer. Want de wind kan draaien, aantrekken of afvallen. ,,Je moet blijven opletten. Zeker als de wind uit het noordwesten komt, dat is namelijk de stormhoek. Daar komt het slechte weer vandaan.
”De Hoop stopt met draaien omdat hij een onwillige voet heeft. ,,Daardoor is het niet veilig meer om in de wieken te klimmen.”
Hij wordt opgevolgd door de 21-jarige Ruben de Vos die al drie jaar in het bezit is van zijn molenaarsdiploma. Dat is volgens de Vlissinger heel bijzonder. ,,Want de meeste jongeren hebben geen enkele interesse in het laten draaien van molens.
”Hij vindt het wel jammer dat de Walcherse Molendagen niet meer bestaan. ,,Tijdens die dagen kregen we altijd veel belangstellenden over de vloer. Toen wij als molenaars die dagen organiseerden, liep het prima. Maar anderen gingen zich er jaren geleden mee bemoeien en dat was helaas het einde.”

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro