Wie was de geheimzinnige man met camera die voor onrust zorgde in Zeeland?

MELISKERKE - De ‘mysterieuze cameraman’ die op verschillende plekken voor onrust zorgde in Zeeland werkt aan een documentaire voor de NPO. Dat laat de politie weten. ,,De man is dinsdagochtend in Sint Kruis aangesproken door agenten”, vertelt een woordvoerster van de politie vrijdagmiddag.

Tekst Maurice Steketee PZC 15-11-19

De cameraman belde bij willekeurige mensen aan, filmde ze ongevraagd en zei verder niets. Wel liet hij later een brief achter waarin hij meldt te werken voor Aventura Film. Even googelen op Aventura Film, zoals wantrouwende buurtbewoners deden, leverde geen resultaten op. Mede daardoor  schakelden ze de politie in. Toch blijkt het bedrijf wel degelijk te bestaan.  Het is een begin dit jaar opgerichte stichting in Amsterdam, die zich bezighoudt met audiovisuele producties voor onder meer bioscoop, televisie en internet. 

Niks strafbaars
Aan de politie heeft de ‘geheimzinnige cameraman’ laten weten dat hij een programma maakt waarin hij wil laten zien hoe mensen reageren als er een camera op hen gericht wordt en of hij wordt binnengelaten.
,,Hij kwam vertrouwenwekkend over, had een professionele camera bij zich en deed ook niks strafbaars”, aldus de politie-woordvoerster.
De man kon daardoor gewoon verder gaan met zijn werk. Hij maakte onder meer opnames in Meliskerke, Aagtekerke, Cadzand en Hulst.
Ook vanuit Meliskerke werd naar de politie gebeld omdat bewoners de situatie verdacht vonden. In de brief die de buurtbewoners later kregen staat te lezen dat de videobeelden niet worden gebruikt en verwijderd zullen worden.

Maar wat het doel dan wel is van de ‘experimentele documentaire’ zoals Aventura het noemt wordt niet gemeld. De NPO maakt zelf geen programma’s.
Een woordvoerder kon vrijdagmiddag niet laten weten om welk programma het gaat. 

De stichting Aventura Film, waarvoor de man dus volgens de brief werkt, heeft als doel het faciliteren van activiteiten voor film- en televisieproductie, blijkt uit de KvK-gegevens. 
Voorzitter van de stichting is de bekende regisseur Ena Sendijarevic. Zij staat op hetzelfde adres als Aventura Film ingeschreven in Amsterdam met haar eenmanszaak Ena Film, die ze in 2014 oprichtte.
Verschillende bestuursleden van de stichting Aventura Film zijn zowel telefonisch als per e-mail om een reactie gevraagd, maar daarop werd niet gereageerd.

AeroLin Meliskerke 4Foto AeroLin

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro