Heerlijke rechten

De ambachtsheerlijkheid Melis- en Mariekerke

Bij mijn eerste optreden als suppoost tijdens de zomeropenstelling van de Odulphuskerk in Meliskerke, een aantal jaren geleden, merkte ik twee keer de naam De Bruyn op in de kerk: één keer als inscriptie bij de doopvont aan de kansel en één keer bij de ambachtsherenbank in de folder van de kerk.
Dat was voor mij het startpunt voor een onderzoek naar de ambachtsheren en de ambachtsheerlijkheid Melis- en Mariekerke. Dit onderzoek bracht mij – toen nog zonder enige kennis van oude handschriften en zonder ervaring met archiefonderzoek – in aanraking met oude archieven, charters, archiefinventarissen en met interessante websites op internet.
De heerlijkheid Melis- en Mariekerke heeft een lange geschiedenis. Belangrijke personen en families maken deel uit van die geschiedenis:
Van Borssele van Brigdamme, Anna van Bourgondië, De Vriese, Tulleken en De Bruyn.
Vóór 1650 waren het vooral de leenheer, de adel, het huwelijk en het erfrecht die bepaalden wie eigenaar van een heerlijkheid kon worden. Daarna werd de ambachtsheerlijkheid 'koopwaar' voor de bestuurselite en voor rijke handelsfamilies Het bezit van een heerlijkheid met de bijbehorende rechten en lusthoven was in de achttiende en negentiende eeuw een blijk van welstand, en het gaf status. Door het verhandelen van het gebied, de buitenplaatsen en de ambachtsheerlijke rechten ging de band met een leenheer of abdij verloren.

ambachtsheerlijkheid

De ambachten Meliskerke en Mariekerke op de kaart van Walcheren door de Hattinga's, ca. 1750. (Zeeuws Archief, Atlas Hattinga, nr. 14)

Voor het volledige artikel kunt u hier klikken

bron: De Wete, 39e jaargang nummer 1, januari 2010 Tijdschrift van de Heemkundige Kring Walcheren

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro