In gesprek met Riet Francke-De Visser

Scharretjes

Ze is geboren op 't Ouw Of in 1930 als de middelste van 7 kinderen. Ze heeft 3 broers en 3 zussen. De Rapenburgseweg, waaraan het gezin woonde, was toen nog niet verhard. Naar school, in Meliskerke, moesten de kinderen lopen. Door de ijzeren wielen van de paardenwagens waren, bij nat weer, diepe geulen gereden. Vaak waren schoenen en lange keuzen onder de modder voordat ze op school arriveerden. Haar vader ging elke zaterdagmiddag met een hark de weg af en dichtte zoveel mogelijk de putten in de weg. Op zondag kon dan het gezin proper in kerk komen.

Toen het water kwam, in 1944, moest het hele gezin evacueren. Drie jongens en vier meisjes en hun vader en moeder vonden een goed onderdak bij een boeren gezin in Borssele. De boerenvrouw had al meer inkwartiering gehad, van 4 mannen, en schrok van het aantal gezinsleden. Toen haar echter bleek dat er in totaal 5 vrouwen bij waren, die konden helpen met het huishouden, klaarde haar humeur op. Ruim een jaar woonden ze daar in goede harmonie.

Teruggekomen op 't Ouw Of was alles vies en nat. De zee had meer dan een jaar vrij spel gehad. Alles moest schoon en droog gemaakt worden. Het land lag er troosteloos bij. Walcheren, voor de oorlog de "tuin van Zeeland" genoemd, was verworden tot een grauwe vlakte waar nog weinig op groeide vanwege het zoute water. Nergens was zoetwater te krijgen, dus werd het aangevoerd in melkbussen uit Brabant.

Toch waren er lichtpuntjes. Toen het water zich terugtrok uit de polders waren veel vissen in de sloten achtergebleven, want die sloten waren nog gevuld met zout water. Zo kon het gebeuren dat, als haar moeder geen vlees bij de groente had, ze haar zoons verzocht met een hark naar de sloot te gaan om een lekker maaltje scharretjes te vangen, voor het avondeten.....

---------------------------------------------
Meliskerke, 25 mei 2016
Ineke Riemens-Vercouteren
---------------------------------------------

De-dames-de-Visser

De drie zussen De Visser van 't Ouw Of met op de achtergrond het kale landschap na de inundatie (foto privécollectie).

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro