In gesprek met Jan Koene

30 januari 1953

"Het zal me toch niet gebeuren!" met die woorden trapt hij uit alle macht op de pedalen van zijn fiets. Hij, die op het dorp en in zijn vriendenkring bekend staat als één van de beste, sterkste fietsers, kan bijna niet tegen de wind op. En hij is nog niet eens Middelburg uit!

De oom en tante van zijn verloofde, zijn 25 jaar getrouwd vandaag. Daarom is hij van zijn werk in Den Haag, als kok bij het leger, direct per trein naar Middelburg gereisd en probeert nu op zijn fiets in Koudekerke te komen, waar het feest is. Het waait al een paar dagen heel hard en hij heeft de wind ook nog bijna pal tegen. Als hij uit de luwte van de bossen bij Kasteel Ter Hooge komt moet hij afstappen.... De rest van de weg naar Koudekerke moet hij lopen. De wind wint het van hem.

Pas de volgende dag, na het feest en tegen de middag, horen ze op de radio welk een ramp zich heeft voltrokken. Grote delen van Zeeland zijn onder water gelopen, vele mensen zijn verdronken of hebben hard hulp nodig. Hij springt op zijn fiets..... en meldt zich bij de reddingsploegen.

---------------------------------------------
Meliskerke, 23 november 2015
Ineke Riemens-Vercouteren
---------------------------------------------

Jan-Koene
Jan Koene (voorste rij, tweede van links) heeft met een groep soldaten zes weken gekookt voor een grote groep watersnoodgedupeerden in Vlissingen (foto privécollectie).

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro