Naam: Trudy Kipterit-Riemens
Getrouwd met: Christopher Kipterit
Kinderen: Salat en Kalia
Geboortedatum: 8 juni 1980
Geboorteplaats: Middelburg
Huidige woonplaats: Kampala, Oeganda
Beroep: Special Needs Coordinator op Heritage International School in Kampala en Project Coordinator voor projecten tegen mensenhandel in Kampala en Pokot (Oost-Oeganda).

Trudy1
Salat, Chris, Kalia en Trudy Kipterit-Riemens

Hoe lang is het geleden dat je uit Meliskerke bent weggegaan?
Ik ben in 2005 in Meliskerke uitgeschreven.

Heb je memorabele herinneringen aan Meliskerke?
Het eerste wat in mij opkomt is het ringrijden in de Dorpsstraat. Een super gezellig samenzijn met vrienden en vriendinnen en natuurlijk met Lein de Wolf als omroeper. Verder herinner ik het gevoel van gemeenschap zijn met een glimlach als ik terugdenk aan de aubades bij het gemeentehuis. Samen zingen met de kinderen van de ‘Boaz’ en ‘De Zeester’ en onze papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en natuurlijk met meneer Hofman die ons op de blokfluit begeleidde.

Heb je nog familie in Meliskerke wonen?
Mijn ouders, Pieter en Suus Riemens- Maljaars, mijn zus Elze, mijn oma Tryntje Riemens-Bout en mijn oom Ko en tante Ria Riemens-Boogaart wonen in Meliskerke.

Ben je direct naar je huidige woonplaats gegaan?
In 2002 ben ik voor twee jaar naar Oeganda gegaan als lerares thuisonderwijs voor een Nederlands gezin in de bush in Oeganda. Toen ik terugkwam met mijn Oegandese man Christopher in april 2005, hebben we nog een klein half jaar bij mijn ouders in Meliskerke gewoond en daarna hebben we een huis gevonden in Vlissingen. In december 2013 zijn we als gezin met twee kinderen weer naar Oeganda vertrokken.

Wat was de reden van je vertrek uit Nederland?
We hadden al lange tijd de wens om onszelf in te zetten voor de mensen in Oeganda. We voelden ons geroepen om te werken voor preventie van mensenhandel en hebben samen met God de stap gezet om ons hiervoor in Oeganda in te zetten.
Inmiddels is Chris als parlementslid verkozen door de Pokot bevolking in Oeganda, waardoor we ons voor de ontwikkeling inzetten in het Pokot gebied.

Welke verschillen zijn er tussen Nederland en het land waar je woont?
We wonen op de evenaar, dus het is hier altijd warm. De zon schijnt elke dag, zelfs als het flink geregend heeft in het regenseizoen, komt elke dag de zon weer te voorschijn. De Oegandezen zijn hele vriendelijke mensen, waarbij respect hoog in het vaandel staat. Als getrouwde vrouw zal ik nooit een stoel naast een man innemen als er nog een andere stoel vrij is.
Ook is tijd niet het belangrijkste. Soms vervelend als je snel iets wilt regelen, want dat gaat niet. Maar als je iets niet wil of kan dan zeg je gewoon: ‘Ik zal het een volgende keer doen’ En die volgende keer... Tja die komt vast nog wel een keer...
Het verkeer, vooral in Kampala, is iets waar ik me nog regelmatig aan kan irriteren. Er zijn geen voorrangsregels, alleen de ongeschreven regel ‘vul de gaten’. Dus zodra er ruimte is moet je je auto in de juiste richting duwen, anders doet een ander dat wel. En dat zorgt soms voor ingewikkelde verkeerssituaties.
We eten hier regelmatig eten wat standaard is voor de Oegandezen, zoals kookbananen (matoke) of een stevige maispudding (posho) met bruine bonen of verse pindasaus. We wonen vlak bij het Victoriameer, dus overal kun je hier verse tilapia of nijlbaars krijgen. Alle groenten en fruit koop ik langs de kant van de weg en zijn vers van het land, heerlijk biologisch dus.

Zou jij kunnen vertellen hoe jouw landgenoten kijken naar ons Nederlanders?
Als ik zeg dat ik uit Nederland kom, dan komen als eerste de Nederlandse voetballers ter sprake. Oeganda is een voetballievend land. Ook is Nederland bekend in Oeganda vanwege het Internationaal Straf Gerechtshof in Den Haag en op het voortgezet onderwijs in Oeganda zijn de Deltawerken een onderdeel van de aardrijkskunde lessen. Verder staan wij bekend als hele directe mensen, wat het tegenovergestelde is van de Oegandezen. Een Oegandees zal nooit ‘nee’ zeggen om je niet teleur te moeten stellen.

Wat vind je van het land waar je woont?
Oeganda is een prachtig land. Het heeft een bijzonder mooie natuur. Het wordt niet voor niets ‘De Parel van Afrika’ genoemd.
Wij wonen hier in de hoofdstad Kampala en dat is echt een metropool. Er zijn hier helaas geen stadsparken of groenstroken. Ik mis soms de heerlijke lange strandwandelingen of een ommetje in de polder.
Noem voor- en nadelen van wonen in het buitenland.
Het wonen in het buitenland geeft je een veel bredere kijk op mensen en culturen, op waarden en normen. Dat vind ik heel waardevol en zou ik niet willen missen. Het is soms wel lastig dat je binnen de internationale gemeenschap waarin je leeft heel vaak wisselingen hebt van mensen die komen en gaan. Dit is vooral lastig voor de kinderen. Ze moeten vaak afscheid nemen van vriendjes en daarna weer nieuwe vrienden maken.

Heb jij wel eens zin hagelslag, dropjes, pindakaas of een heel pak vla?
Ik kan dit lijstje aanvullen met kaas, chocoladepasta, volkoren brood, chocolade en frietsaus, een kroket of frikandel speciaal. Sommige producten zijn wel te krijgen in de winkel, maar de kwaliteit is een stuk minder of het is heel veel duurder. Wat dacht je van een pot Nutella voor 10 euro. Gelukkig hebben we wat Nederlandse vrienden in Kampala die af en toe naar Nederland gaan en dan mogen we een boodschappenlijstje (van een kilo of twee) meegeven. En we zijn altijd heel blij verrast als er een pakketje van lieve familie of vrienden voor ons in de postbus zit.

Zijn er in jouw land kans op ziektes als malaria of iets dergelijks?
Muggen, die malaria over kunnen brengen, zijn er elke avond. Vooral in het regenseizoen. We slapen elke nacht onder een klamboe. Iedereen in ons gezin heeft al een keer malaria gehad en dat is geen pretje. Het kan zeer uitputtend zijn. Verder is op dit moment gele koorts ook een groot risico. Toeristen mogen het land niet in zonder een vaccinatie tegen gele koorts.
Ook moet je altijd goed je handen wassen en hygienisch koken, want voor je het weet heb je een bacterie in je buik.

Leven er in het land gevaarlijke dieren?
Oeganda heeft een prachtige natuur waar de Big 5 in de natuurparken te zien is. We hebben al verschillende natuurparken bezocht en ik ben altijd weer onder de indruk van de leeuwen, olifanten, krokodillen, nijlpaarden, giraffes, gnoes, hyena’s etc. Maar het gevaarlijkste dier is de mug. Malaria is doodsoorzaak nummer 1 in Oeganda.

Als je stopt met werken, waar ga je dan wonen?
Oeganda is een land waar we wel oud kunnen worden. Hoewel de medische voorzieningen in Oeganda nog lang niet volgens de Europese standaarden zijn. En een leuk huisje op Walcheren, dicht bij het strand dat is toch ook wel een mooie droom...

Heb je misschien een advies voor Meliskerkse inwoners?
Ik ben onder de indruk hoe Oegandezen omgaan met de vluchtelinencrisis vanuit Zuid-Soedan en de ‘hongerlanden’. Oeganda stroomt vol, maar ik heb nog geen een Oegandees een onvertogen woord horen zeggen. Ik vind het ook heel bijzonder hoe hier moslim en christen (letterlijk) naast elkaar wonen. Verdraagzaamheid en gastvrijheid voor vreemden zijn prachtige woorden, maar ze worden nog mooier als het in de praktijk wordt gebracht.

trudy2
Onverharde weg in Pokot gebied met op de achtergrond Mount Kadam.

September 2017

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro