Naam:                                 Joost Jan Oosterhuis
Geboortedatum:              7 December 1978
Geboorteplaats:               Vlissingen
Huidige woonplaats:       Ho Chi Minh City, Vietnam
Beroep:                              (Bouwkundig) Project Manager / Hoofd Project Management Afdeling

Joost Jan en gezin 1
Joost Jan en zijn gezin.

Hoe lang is het geleden dat je uit Meliskerke bent weggegaan?
15 jaar.

Heb je memorabele herinneringen aan Meliskerke?
De vrijheid en het onbelemmerde buitenspelen met mijn klas- en schoolgenoten. De winkels van Boone en Blaas, de SRV wagen. De speeltuin en het voetbalveld. De diverse tijdelijke crossbanen en speelplekken. De hutten in en om de sloot. De herhaaldelijk natte voeten bij het zoeken naar kikkervisjes en kikkers. De eindeloze zomers, het ringrijden en het binnenhalen van het graan in augustus. Mooie tijden en herinneringen.

Heb je nog familie in Meliskerke wonen?
Mijn ouders, Albert en Hanneke Oosterhuis.

Ben je direct naar je huidige woonplaats gegaan?
Direct na het afronden van mijn opleiding HTS Bouwkunde in Vlissingen ben ik in Rotterdam bij een internationaal opererend ingenieursbureau (nu Royal HaskoningDHV) aan de slag gegaan. Ik heb even een kamer bewoond in Vlissingen (om dichter bij het station te wonen vanwege het dagelijkse forensen naar Rotterdam) maar ben al snel naar Rotterdam verhuisd.

Wat was de reden van je vertrek uit Nederland?
Allereerst was er mijn vertrek uit Zeeland. Dat was geen gemakkelijk besluit, maar tijdens een stage in Rotterdam (bij het bedrijf waarvoor ik later ging werken) hadden de internationale projecten een aantrekkingskracht op me. Voor mij was Rotterdam een eerste stap, alvorens de sprong naar het buitenland te wagen. Vervolgens lieten de buitenlandse projecten op zich wachten, ben ik bij een Rotterdams architectenbureau en later een bouwmanagementbureau gaan werken en heb ik een Rotterdamse vrouw getrouwd met wie ik twee mooie Rotterdamse kindjes kreeg. In 2014 kreeg ik de kans om op de vestiging van Royal HaskoningDHV in Ho Chi Minh City (ook bekend als Saigon) in Vietnam te gaan werken en zijn we met zijn allen verhuisd.

Welke verschillen zijn er tussen Nederland en het land waar je woont?
Vietnam is een communistisch land in de tropen en is daarmee totaal anders dan Nederland en de meeste landen. In Zuid-Vietnam heersen twee seizoenen: het natte en het droge. Eigenlijk is het doorgaand goed toeven, waarbij het in het natte seizoen (iedere dag wel even regen) vaak wat klammer aan kan voelen. De gemiddelde temperatuur ligt zo rond 30-32 graden Celsius. De Vietnamezen zijn een trots volk met wie het redelijk goed werken is. Natuurlijk zijn er de dagelijkse spraakverwarringen, die vaak (achteraf) vermakelijk zijn. De Vietnamezen hechten sterk aan de eigen keuken en identiteit. Je ziet dat internationale ketens als Mc Donalds voet aan de grond proberen te krijgen, maar het lukt ze maar moeilijk en alleen door ook lokaal geïnspireerde gerechten (met rijst) op het menu te zetten. Best mooi eigenlijk, een land dat sinds het afgelopen decennium een enorme vlucht maakt, maar ook nog sterk aan tradities hangt.

Zou jij kunnen vertellen hoe jouw landgenoten kijken naar ons Nederlanders?
Nederland en de Nederlanders hebben hoog aanzien in Vietnam. Het land waar alles perfect geregeld is. Het lijkt hen ook wel een saai land, alles is zo recht bij jullie, zei een Vietnamese collega van de week tegen me, bij ons is niks recht, dat is leuker.

Wat vind je van het land waar je woont?
Hoewel er officieel 7 miljoen en officieus 10 miljoen mensen in Ho Chi Minh City wonen (met haast evenzoveel brommers), voelt het als een dorp. De stad is enigszins groen. Je kunt je er gemakkelijk verplaatsen, met de taxi, of met de brommer en binnenkort met een grotendeels bovengrondse metro (als ie ooit gaat rijden). We wonen in een wijk waar een mix van ‘expats’, steenrijke Vietnamezen en ‘normale’ Vietnamezen wonen. Een grappige mix die resulteert in een hoop levendigheid in de buurt. In de bijna 5 jaar dat we nu in Ho Chi Minh City wonen hebben we een middenklasse zien ontstaan, die zich een steeds luxer leven kan permitteren (van brommer naar auto bijvoorbeeld).

Noem voor- en nadelen van wonen in het buitenland.
Het leven in een ‘andere realiteit’ is zowel een voordeel als een nadeel. Wat interessant is, is dat we Europa en Nederland vanuit een ander perspectief kunnen beschouwen. Wat soms in Nederland (en de rest van de Westerse wereld) de actualiteit lijkt te bepalen, is vaak eigenlijk helemaal niet zo belangrijk (zoals wij het meekrijgen). Je raakt natuurlijk wel een beetje onthecht van je eigen land en cultuur. ‘Terugkomen’ in Nederland (voor vakanties) duurt altijd even. Aan de andere kant is het toerist zijn in Nederland tijdens deze vakanties heel leuk. Voor de kinderen is de internationale school die ze bezoeken absoluut een verrijking. Een nadeel is dat veel klasgenoten op den duur weer vertrekken. Daarom worden de klassen ook ieder schooljaar gewisseld. Langdurige vriendschappen zitten er niet altijd in. Dat zal wel even aan ze blijven plakken bij terugkeer. Het gemis van familie en vrienden is soms ook lastig. Maar als we dan in Nederland zijn, is het contact ook intensiever.

Heb jij wel eens zin hagelslag, dropjes, pindakaas of een heel pak vla?
Natuurlijk, dit is niet te krijgen in Vietnam, maar er komt altijd wel iemand langs die iets meebrengt.

Zijn er in jouw land kans op ziektes als malaria of iets dergelijks?
Voornamelijk dengue, maar ook malaria en allerlei andere tropische ziekten. Daarnaast is vaak de lucht verontreinigd door de vele brommertjes en het stof van de vele bouwprojecten alhier. De waterkwaliteit laat ook te wensen over.

Leven er in het land gevaarlijke dieren?
Met name giftige slangen en insecten, al zijn ze altijd in de buurt, heb ik ze nog niet gezien.

Als je stopt met werken, waar ga je dan wonen?
Stoppen met werken is nog erg ver weg. Waarschijnlijk zal dit Rotterdam zijn. Dichtbij Zeeland.

Heb je misschien een advies voor Meliskerkse inwoners?
Wie ben ik om hen te adviseren. Wees trots op ons mooie dorp wellicht. De bedrijvigheid van de laatste jaren en de bijbehorende gemeenschapszin is inspirerend.

Joost Jan en zijn gezin 2
De kindjes op de foto in geel en blauw zijn Stella en Ari, tijdens de traditionele viering
van het Lunar New Year (Chinees nieuwjaar) bij een Vietnamese familie.

Misschien heb je nog iets wat je ons beslist wilt vertellen?
Wist je dat we:
- in Vietnam ook een nieuwjaarsduik hebben (een zwembad gevuld met blokken ijs) met Unox worst en erwtensoep?
- We uitgebreid Koningsdag vieren, met overdag een kleedjesmarkt en ’s avonds een oranjebal?
- Sinterklaas ieder jaar voorbij komt in een Nederlandse sloep en dat de kinderen dan een heuse, in Vietnam gemaakte chocoladeletter in de schoen krijgen?
- Onze kinderen een paar uur per week naar De Nederlandse School Saigon gaan, waar ze taal- en cultuur onderwijs krijgen en ook Cito-toetsen worden afgenomen?

 

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro