Een aantal weken geleden heeft de gemeente een aanbesteding gehouden met een aantal bedrijven die ruime ervaring en expertise hebben in de restauratie van monumentale gebouwen. De aanbesteding is ‘gewonnen’ door Bouwbedrijf Meliskerke. Zij hebben inmiddels de opdracht van de gemeente ontvangen om de restauratie uit te voeren.

Het metselwerk van de kerktoren is in matige conditie. De wanden van de toren zijn erg nat, doordat in het verleden een veel te harde voeg is gebruikt, kan het metselwerk onvoldoende drogen en treedt schade op. De stenen zijn niet allemaal even vorstbestendig. Als ze nat blijven, dan vriezen ze kapot.

De gemeente Veere heeft een herstelplan laten opstellen, waarbij een grote hoeveelheid stenen worden vervangen en al het voegwerk wordt vernieuwd. Om dit werk uit te kunnen voeren zal de toren rondom in de steigers komen te staan.

Tegelijkertijd met het metsel- en voegwerk wordt ook het uurwerk en de luidklok gerestaureerd. De luidklok kan na de restauratie op afstand worden bestuurd door middel van een app.

Over een week of drie start de aannemer met het bouwen van een steiger rondom de toren. Dit duurt ongeveer 2 weken. Daarna kan het metsel- en voegwerk pas van dichtbij worden geïnspecteerd en worden bekeken hoe de actuele conditie van de toren is. Het streven is om voor de bouwvakantie gereed te zijn met de restauratie. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de hoeveelheid werk en de weersomstandigheden in de komende maanden.

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro