Hij is geboren op 3 februari 1931 in Kortgene, waar hij zorgeloos opgroeide. Toen hij tiener was brak de oorlog uit; dat heeft veel indruk op hem gemaakt. Hij ging naar de ULO want een andere opleiding was te ver weg. Soms moest hij noodgedwongen thuisblijven, omdat er geen plek was waar les kon worden gegeven (de schoolgebouwen werden na de bevrijding door de Engelsen geconfisqueerd). Een V1 die neerstortte in Kortgene, waarbij 5 doden en 5 gewonden waren te betreuren, heeft veel indruk op hem gemaakt. Maar eigenlijk vond hij de oorlog toch een heel avontuurlijke tijd.

In 1947 is hij bij de gemeente Kortgene begonnen als volontair. Hij kreeg geen loon, maar zijn studiekosten werden vergoed. Zo’n opleiding duurde 3 tot 4 jaar. Toen hij vervroegd wegging om bij de gemeente Grijpskerke te gaan werken, moest zijn vader alsnog de studiekosten betalen.

In Grijpskerke werkte hij als gemeente-ontvanger (belasting innen en salaris uitbetalen). Er werkten twee ambtenaren en de burgemeester op het gemeentehuis. Hij ging in de kost in Middelburg. In Grijpskerke heeft hij ook zijn vrouw leren kennen en daarmee hoopt hij dit jaar 60 jaar!! getrouwd te zijn.

In februari 1953 werd ook Kortgene opgeschrikt door het water. Engelvaart was die dag op de fiets van Middelburg naar Goes gereden. “Nog nooit heb ik zo hard gereden”. Later hoorde hij dat hele stukken van Zeeland onder water stonden, ook Kortgene. Zijn opa en opoe waren omgekomen bij die verschrikkelijke gebeurtenis. Gelukkig had het rampenfonds veel geld en verscheidene mensen zijn er toen pas “bovenop” gekomen.

Voor een nieuwe uitdaging solliciteerde hij in 1964 naar de functie van gemeentesecretaris in Retranchement in Zeeuws-Vlaanderen. Hij werd het niet: “Waarschijnlijk omdat die andere kandidaat een Zeeuws-Vlaming was”. Hij zei dat hij niet erg teleurgesteld was en zijn vrouw nog minder. Waarna de interviewer hem durfde bekennen dat haar vader in die tijd wethouder was in het dorp!

Twee jaar later solliciteerde Engelvaart naar de toenmalige gemeente Mariekerke. Daar heeft hij 20 jaar als gemeentesecretaris gewerkt. Het was een fijne tijd. De sfeer was goed en hij voelde zich wel thuis op Meliskerke. Met zijn vrouw heeft hij er een mooi huis aan de rand van het dorp laten bouwen met een prachtig uitzicht.

Dat de wethouders en zelfs de burgemeester dialect praatten daar had hij geen last van. Het maakte niet uit of je ABN spreekt of plat Walchers, het gaat erom of je van iemand op aan kan. Soms moest hij met een wethouder naar Den Haag, wat wel eens wat spraakverwarring gaf. Hij heeft gewerkt met de volgende burgemeesters: in Grijpskerke met burgemeester Bouwman en in Mariekerke met burgemeester Dregmans (waarnemend), de Wolf, Boender en Van Putten.

De les die burgemeester Dregmans hem leerde is hij niet vergeten: “Niet streven naar populariteit, maar ze moeten van je op aan kunnen”.

Als hoogtepunt van zijn carrière geeft Engelvaart aan dat het kopen van grond, bestemmingsplannen maken en uitvoeren in Meliskerke (Sivertstraat, Pauwhoekstraat, Beukelmanstraat, de Plaastraat), maar ook in Aagtekerke en Grijpskerke veel voldoening heeft gegeven. Aan het eind van zijn werk bij de gemeente woonden er 1.000 mensen meer in de drie kernen, dan toen hij begon.

Naast zijn werk heeft Engelvaart ook nog vele andere administratieve banen gehad. Hij heeft voor het Wegschap parttime gewerkt. Verder deed hij 20 jaar lang de administratie van de plaatselijke Hervormde Kerk, zat 15 jaar in het bestuur van het Rode Kruis, 10 jaar in het bestuur van de Provinciale Zeeuwse Dambond en was ook 9 jaar voorzitter van de Aagtekerkse damclub.

Of hij bang is als het stormt? Nee, dat niet. Hij heeft nachtenlang op het gemeentehuis doorgebracht als het stormde. Eindeloos samen met de burgemeester schaken, onderwijl het alarm in de gaten houdend, voor het geval het echt mis zou gaan. Gelukkig is het nooit zover gekomen.

“Overal waar ik gewerkt heb is het fout gegaan. De gemeente Kortgene bestaat niet meer, de gemeentes Grijpskerke en Mariekerke ook niet. Het Wegschap is opgeheven en het eerste huwelijk dat ik als ambtenaar van de burgerlijke stand afsloot is ook al in een scheiding uitgelopen.... “ aldus Engelvaart.

De heer Engelvaart woont nog steeds met plezier in Meliskerke. Ook geniet hij van het uitzoeken en bewerken van zelfgemaakte films en foto’s, die hij op de computer heeft staan. Een prachtige uitvinding, zo vindt hij. En als er iets niet goed gaat, dan neemt zijn kleinzoon Davy zijn computer op afstand over en herstelt het euvel. Makkelijk!

Engelvaart
Mevrouw en meneer Engelvaart

------------------------------------------------------
Meliskerke, januari 2018
Ineke Riemens-Vercouteren
-------------------------------------------------------

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro